Organisoitua keskustelua suojakeinojen kiertämisestä

Lopullinen tuomio

Pettymyksellisesti, muttei kovin yllättävästi, Euroopan ihmisoikeustuomioistuinkaan ei huolinut valitustamme. Suomessa siis on laitonta kertoa julkisesti ainakin lähdekoodia vastaavalla tarkkuudella miten kiertää suojauksia.

Tuomio!

Päivitys 19.12.2008: Joululahjaksi korkein oikeus päätti olla koskematta tapaukseemme pitkällä tikullakaan. Jäljelle jää mahdollisesti ihmisoikeustuomioistuin - onhan kyseessä jokaiselle rehelliselle taholle vesiselvästi sananvapauden räikeä rajoitus. Mutta katsotaan. Enemmän kommentaaria blogissani.

Päivitys 11.9.2008: Niin, valituslupahakemus korkeimpaan oikeuteen on sisässä — pahoittelemme myöhäistä merkintää tälle sivulle. Oikeutta odottaessa käyn pe 12.11. todistajana Marko Sihvon oikeudenkäynnissä mm. osallisuudestaan tähän projektiin. Selektiivistä pärstäkerroinsyyttämistä on siis tapahtunut lisää. Tällainen on suomalainen oikeusjärjestelmä...

Päivitys 26.5.2008: Hovioikeus otti aikansa, ja lopulta käänsi käräjien tuomion. Eli projekti oli kuin olikin hovin mielestä laiton, mutta tässä tapauksessa katsoivat kohtuulliseksi jättää meidät ilman tuomiota. Lakimieheni kommentit ja tuomiotekstit ovat luettavissa Turren blogista. Ks. myös Piraattiliiton artikkeli aiheesta.

Päivitys 30.5.2007: Syyttäjä Kukka-Maaria Kankaala on Tietokone-lehden artikkelin mukaan viemässä asian hovioikeuteen, eikä aiempi CSS-päätös saa siten lainvoimaa. Pahoittelen kaikille, jotka olivat jo valmiita esim. toimittamaan DVD-levyjen toistoon pystyviä GNU/Linux-järjestelmiä asiakkailleen; syyttäjä katsoo harmillisesti tarpeelliseksi pönkittää toistinmonopoleja ja talloa perustuslaillista sananvapautta samalla pakottaen kansalaisia ostamaan samoja leffoja useaan kertaan jos vaikkapa originaali menee rikki tai haluaa soitella leffaansa kannettavassa toistimessa. Hämmentää vain, kuvitteleeko syyttäjä oikeasti ajavansa tässä yleistä etua vai onkohan Hollywoodista soiteltu.

Toisaalta hovivalitus avaa meille tilaisuuden yrittää uudelleen saada päätöstä joka kattaisi myös tällaisen verkkopalstan olemassaolon oikeutuksen ja lähdekoodin kuulumisen sananvapauteen. Vähintään saamme todellisen korkeamman oikeusasteen ennakkotapauksen CSS:stä, mikä hyväksi myös katsottakoon. Tarkka strategia muotoutunee neuvotteluissa Turren kanssa.

Luonnollisesti mikäli hovissa hommat menevät vähemmän putkeen kuin käräjillä, aikeeni on pyrkiä valittamaan eteenpäin.

Päivitys 25.5.2007: Tuomio tuli, ja se oli mitä odotimmekin: Syytteet hylättiin perusteena se, ettei CSS ole tehokas suojauskeino. Syyttäjällä on aikaa ilmoittaa tyytymättömyytensä tuomioon 1.6.2007. asti.

Päätös ei puuttunut muihin esiinnostamiimme kysymyksiin sananvapaudesta erityisesti ohjelmakoodin taholla, tai siihen, onko tämä nyt "palvelu". Päätös on kuitenkin niiltä osin mihin se ottaa kantaa melkoisen vahva; tehokkaan teknisen suojakeinon rima on nostettu huomattavan korkealle. Ottakaamme tämä vastaan erävoittona; täydellistä sellaista tuskin saattoi heti odottaakaan.

Turre kommentoi tapausta blogissaan, ohessa myös tuomio. Sektori ehti ensimmäisenä julkaisemaan Turren lehdistötiedotteen.

Ellei syyttäjä valita hoviin, tämä projekti on plakkarissa; aukijääneitä asioita masinoitaneen vielä vastaisuudessakin, mutta se onkin sitten toinen juttu :)

Syytteet!

Päivitys 9.5.2007:Oikeuskäsittely on ohi. Päätös saadaan 25.5.2007 mennessä. Käsittelyssä kuultiin yhtä syyttäjän ja yhtä puolustuksen todistajaa. 4 sivustaseuraajaa oli saapunut paikalle. Emme kommentoi tunnelmia ennen tuomion julistamista.

Päivitys 13.2.2007: Allekirjoittanut Mikko Rauhala ja kampanjaan osallistunut rikostoveri saivat syytteet kampanjasta. Lain tulkintaa päästään siis testaamaan oikeudessa asti. Ks. myös Vaalimasinointi-projektin tiedote aiheesta, sekä mielenosoituskutsu torstaille 22.2. klo 13- eduskuntatalolla. Syytekirjelmästä kiinnostuneet voivat myös lukea sen skannaukset.

Syytetyt ovat sopineet puolustuksestaan kenenpä muun kuin Turre Legalin kanssa.

Kuulustelupöytäkirjat

Vapaamuotoinen kuulustelukertomukseni löytyy postituslista-arkistoista. Viralliset kuulustelupyöytäkirjat ovat saatavissa skannattuina kuvatiedostoina.

Kampanjan virallinen keskusteluosuus ohi

Tunnustus sisältää nyt allekirjoittaneiden nimet. Alkuperäisestä poliisille luovutetusta listasta jäi uupumaan valitettavasti inhimillisen virheen vuoksi yksi nimi; se on lisätty joukkoon.

Pääkampanja on ohi. Kiitos kaikille osallistujille; poliisiasemareissu meni hyvin, poliisi sanoi tutkivansa (luulen kyllä että lopettavat aika lyhyeen tutkinnan, mutta katsotaan), ja saimme julkisuuttakin ainakin Nelosen uutisissa ja Helsingin sanomissa.

Aikomukseni on pitää kampanjan foorumit avoinna, ja niille sopii vastaisuudessakin lähettää suojausten kierto-ohjeita. Mattimyöhäiset voivat myös käyttää vapaasti joukkotunnustusta pohjana omille tunnustuksilleen poliisille.

Kampanjan IRC-loki on nyt saatavilla.

Toimintaohjeista

Lähetä jonkin "teosten suojana olevan teknisen suojauksen" kierto- tai murto- ohje tai -ohjelma IRCNetin kanavalle #organisoitukeskustelu, kampanjan postituslistalle (tilaa lista, lue arkistoja), tai Masinointi.org:n Organisoitu palvelu -web-foorumille (vaatii rekisteröinnin). Jos et keksi muutakaan, DeCSS-galleriasta voit löytää monia versioita DVD-salauksen purkukoodista.

Ilmianna itsesi poliisille. Voit käyttää pohjana alkuperäistä joukkotunnustusta;.

Alkuperäisen kampanjan toimintasuunnitelma sisältää mm. tarkempia ehdotuksia siitä, millaisia ja mitä ohjeita on kampanjan palveluihin suotavinta lähettää, sekä muutenkin tarkempaa tietoa relevanteista detaljeista. Toimintasuunnitelma on vanhentunut joukkoilmiantautumisen osalta, mutta muuten vihjeet ovat ajankohtaisia.

Rekisteriseloste

Henkilötietolain 10 § mukainen rekisteriseloste organisoitu keskustelu -kampanjan joukkotunnustusallekirjoitusrekisteristä:

 1. Rekisterinpitäjä:
  Mikko Rauhala <mjr@iki.fi>
  Tiirismaantie 9 C 46
  00710 Helsinki
 2. Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus on mahdollistaa julkinen joukkotunnustus tekijänoikeuslain 50 b § rikkomisesta poliisille.
 3. Rekisteröidyt ovat henkilöitä, jotka ovat itse luovuttaneet tietonsa rekisterin pitäjälle kohdassa 2 mainittua tarkoitusta edistääkseen. Rekisteri sisältää henkilöiden nimet, osoitteet, ja tiedon siitä, haluavatko henkilöt osallistua organisoituun keskusteluun ansiotarkoituksessa vai ilman.
 4. Tiedot luovutetaan kokonaisuudessaan Suomen poliisille. Osoitetta lukuunottamatta tiedot tulevat julkisesti näkyviin internetiin. Verkosta niitä voi selata myös EU:n ja ETA:n ulkopuolelta.
 5. Rekisteriä pidetään sähköisesti tunnuksilla ja salasanoilla suojattuna. Rekisteri sijaitsee fyysisesti lukitussa tilassa.

Valid XHTML 1.1!