Torstai 22.09.2005
uutiset
Etusivu

Uutiset
ÄKT: Cd-levyn ei tarvitse toimia Linuxissa tai Macissa
Nokia valmistanut miljardi matkapuhelinta
Lisenssienhallinta monelle outoa
Tuloksen tekemisen paineella tuhoisa vaikutus investointeihin
Delliltä edullinen ja pieni mp3-soitin
Edonkey ja Winmx sulkevat hädissään ovensa?
Nvidia tuo teräväpiirtotelevision pc-emolevyille
Itunesin päivitys tuo lisää vakautta
Kännykkätuholainen hyökkää ensi kertaa tietokoneelle
Tekijänoikeuslaki etenee ilman muutoksia
IBM:ltä ja SAPilta liiketoimintapalvelupaketti
Tekesille 30 miljoonaa lisärahoitusta
  Kaikki uutiset...
Uutiset TOP-10
Tilaa uutisviesti
PDA-sivut
torstaina 22.9.2005 klo 13:39
Rajattu kopiointi tulee jo tänä vuonna
ÄKT: Cd-levyn ei tarvitse toimia Linuxissa tai Macissa
ÄKT:n Tommi Kyyrän mukaan musiikin kuuntelu tietokoneella on "extraa", eikä levyjen toimivuutta kaikissa ympäristöissä, kuten Linuxissa tai Macissa voida mitenkään taata.

Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat (ÄKT) ry on julkaissut netissä sekä lähettänyt eduskuntaan vetoomuksen, jossa pyydetään kansanedustajia hyväksymään tekijänoikeuslain ilman muutoksia. ÄKT perustelee tätä sillä, että viimeaikoina käyty keskustelu musiikin laittomasta kopioinnista mp3-soittimiin on ollut virheellistä. ÄKT:n mukaan muutaman kopion teko on jo mahdollista.

ÄKT toteaa vetoomuksessaan , että "uusimmat kopioinninrajoitustekniikat mahdollistavat muutaman kopion ottamisen, vain äänitteen rajoittamaton digitaalinen kloonaaminen on niissä estetty".Tommi Kyyrä ei osaa suoralta kädeltä sanoa levyjä, joissa tällainen tekniikka on jo käytössä. "Miksi minun pitäisi se kertoa ja selvittää", ihmettelee Kyyrä.

Kysymykseen siitä, toimivatko nämä rajatun kopioinnin tekniikat muissa käyttöjärjestelmissä kuin Windowsisa, Kyyrä ei halua vastata suoraan. "Nyt pitää ymmärtää, että tietokoneella musiikin kuuntelu on extraa. Normaalisti musiikkia kuunnellaan autossa tai stereoiden kautta", Kyyrä sanoo ja jatkaa: "Jos nyt käytät jotain Linuxia tai Macia, kannattaa harkita ihan tavallisen cd-soittimen hankkimista".

Sony BMG testaa toisen sukupolven kopiosuojauksia

Sony BMG:n toimitusjohtaja Kimmo Valtanen kertoo, että levy-yhtiöllä ei ole tällä hetkellä käytössä kopiosuojauksia. Yhtiö testaa tällä hetkellä kahta tekniikkaa. Kimmo Valtanen arvioi, että toisen sukupolven suojaustekniikkaan perustuvia levyjä tulisi markkinoille ensi vuonna.

Kimmo Valtanen ei osaa vielä sanoa miten kopiointi käytännössä toimisi, mutta hän arvioi, että musiikin voisi kopioida pari kertaa esimerkiksi cd-r-levylle ja eteenpäin mp3-soittimeen.

Hän ei osaa vielä sanoa, toimisivatko levyn mukana tulevat kopiointi- ja toistotoiminnot esimerkiksi Linuxissa tai Macissa, mutta kertoo levy-yhtiön tekevän yhteistyötä laite- ja ohjelmistovalmistajien kanssa drm-tekniikoiden standardoimiseksi eri ympäristöissä. Valtanen kuitenkin painottaa, että levy-yhtiölle riittää musiikin ostaminen kerran, eikä kuluttajien odoteta ostavan musiikkia erikseen joka laitteeseen, vaikka niin on julkisuudessa epäiltykin.

EMI: Uusi kopiosuojaus tukee jo lokakuussa

EMI Finlandin toimitusjohtaja Wemppa Koivumäki sanoo, että EMI lakkasi käyttämästä ensimmäisen sukupolven kopiosuojauksia pari viikkoa sitten, kun uusi tekniikka hyväksyttiin. Hänen mukaansa se on tulossa käyttöön jo lokakuussa. Hän kertoo, että parhaillaan drm:ää viilataan Applen kanssa. Linux-yhteensopivuudesta hän ei osaa vielä sanoa.

Koivumäki arvio, että kopiosuojausta on yleensäkin käytetty viimeisen vuoden ajan vain noin 30 prosenttiin levyistä. Hän uskoo optimistisesti, että uusi drm-tekniikka toimii jo kuluttajien kannalta paljon paremmin. Koivumäki myös vakuuttelee, ettei kuluttajan edellytetä ostavan musiikkia moneen kertaan joka soittimeen.

Ensimmäinen toisen sukupolven kopiosuojausta käyttävä levy on Koivumäen mukaan uusi Robbie Williamsin levy, joka tulee kauppoihin lokakuussa.
Tero Lehto
Aiheeseen liittyviä uutisia:
Tekijänoikeuslaki etenee ilman muutoksia, 22.09.2005
Tekijänoikeuslaille aikalisä perjantaihin, 19.09.2005

Hae Tietokoneen uutisarkistosta:
Tekijänoikeus

  Uutisviikko  

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu tästä aiheesta...
 


Ota Tietokone puhelimeesi.

Tunnus:
Salasana:
Rekisteröidy
Unohtuiko salasana? Ilmainen hakemistohaku

 Yrityshaku, ohje
 
 Tuotehaku, ohje